středa 18. ledna 2017

Šalvějové bonbony při nachlazení a bolesti v krku

Domácí šalvějové bonbony


 V tomhle ročním období se mnozí nevyhnou nachlazení, či  bolení v krku... I nás to trochu potkalo, tak jsem se pustila do  domácích  šalvějových  bonbonů. 


Výroba je jednoduchá a pro mne prostě lepší volba bylinek a medu, než kupovat chemické tabletky v lékárně, které jsou mnohdy i dost předražené...
Já je tedy cucám raději i preventivně! :-)


Sušenou šalvěj  ze zahrádky jsem nadrtila nejprve v hmoždíři, ale přesto ještě prosála na jemném sítku, aby byl šalvějový prášek v bonbónech co nejjemnější. 


Smíchala jsem s medem a třtinovým cukrem, zakapala citronovou šťávou a na mírném ohni vařila do zhoustnutí. Hmota je hotová, pokud ztuhne kapka, kterou zkušebně kápnete mimo hrnec. 


 Hmotu lze pak buď vylít na navlhčenou či namaštěnou desku a nakrájet po zchladnutí a ztuhnutí nožem na kostičky... Já jsem zvolila variantu  nalití  hmoty lžičkou v malých  "loužičkách" na pečící  papír a tyto jsem pak po zchladnutí dotvarovala prsty do  požadovaných  tvarů bonbónů.

 
Nakonec jsem obalila v moučkovém cukru, aby se bonbóny neslepily. Moučkový cukr můžete i namíchat se škrobem.
Pak je nutné uložit bonbony nejlépe do těsnící dózy či sklenice, aby nezvlhly. 

Dětem trochu vadil v bonbónech ten šalvějový prášek, bonbony pak nejsou tak jemné, jak je běžně známe, ale mně to zas takto  přišlo lepší.... Je možná i varianta nahradit sušenou šalvěj v bonbonech výluhem ze šalvěje v co nejmenším množství vody...

♥ ♥ ♥

 
 
 

 




 

13 komentářů:

  1. Uzasny napad, hned bych si dala;)Janca

    OdpovědětVymazat
  2. Veru, super nápad a vyzerá to i jednoducho...a chutne :-)
    Pekný deň,
    A.

    OdpovědětVymazat
  3. Opravdu zajímavý nápad. :-) Přemýšlím, čím by šel nahradit ten cukr... ;-)Pěkný den. D. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Veľmi to dobre vyzerá a deti to takto s cukrom aspon zjedia. Nedávno ma bolelo hrdlo a dakedy dávno mi povedali že treba kloktať so slanou vodou. Lenže mne to nechutí, tak som skúsila kloktať kde s čím a došlo aj na slivoviu. Som abstinent, takže nakoniec to nezhltnem, ale pomáha to fantasticky. Lenže deťom sa to nedá dať :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Šalvějové bonbonky jsem asi nikdy necucala, ale šalvěje na zahrádce máme habaděj, tohle je fajn receptík jak si vyrobit pastilky proti nachlazení a bolesti v krku... Protože přesně jak píšeš, bylinkové pastilky kupované v lékárně vyjdou pěkně draho...

    OdpovědětVymazat
  6. to je geniálne skusim určite .... nieje nad domáce recepty a liečivko ..... pekný večer
    Mirka

    OdpovědětVymazat
  7. Krása. Ďakujem za nápad. Šalvie mam hromadu. Tento rok aj echinacei, tak skúsim aj z nej?

    OdpovědětVymazat
  8. Odpovědi
    1. Už jsem o tom uvažovala dříve, teď jste mi to připomněla, pěstuji doma i angiňačku, je skvělá pomáhá i na hnisavou anginu, pro akutní případy ji žvýkáme, ale někdy, když se to přežene, tak spálí i ústní sliznici, tak to spolu s mátou zkusím přidat k šalvěji, díky

      Vymazat
    2. Ano, angínovník také pěstuji, mám jej ve skleníku... A musí se žvýkat jen malý kousek... :-)

      Vymazat
  9. krásný nápad, vyzkoušela jsem, ale bonbóny se i po obalení v moučkovém cukru slepily ve sklenici, jak se tomu dá prosím předejít? Moc děkuji. jinak jsou ale výborné!

    OdpovědětVymazat